Shopping Cart
Your Cart is Empty
Quantity:
Subtotal
Taxes
Shipping
Total
There was an error with PayPalClick here to try again
CelebrateThank you for your business!You should be receiving an order confirmation from Paypal shortly.Exit Shopping Cart

Örjan Englund född den 29 okt 1949 i Enköping.

Växte upp på Maratongatan i Enköping med sin mamma, pappa och storebror Lars.
Redan i de första skolåren i lågstadiet stod det klart att underhållning var det han skulle syssla med.
Vid 12 års ålder bildar han sitt första band "Örjans qvintett " Reportearen bestod av instrumentallåtar som han hade lärt sig av traktens dragspelssgubbar. Tico tico, Gamle svarten, Kvantingen m.m

I åttonde klass träffar han Tommy Körberg som hamnat i samma skola fast en årskurs högre och tycke uppstår. Örjan bjuder in Tommy att sjunga i hans band och året efter ombildas bandet till Maniacs. Ett namn som Tommys klasskompis "Staffan Runhag" ansåg skulle passa oss. Jodå ! Fem tonåringar under namnet " Sexgalningarna " och så fick det bli.

Under våren 1966 blir bandet uttagna till SR popbandstävling och genomgår ett antal delfinaler för att slutligen ta sig till final på skansen. Oppåpoppa hette programmet under ledning av Robban Boberg.

Maniacs hamnar på andra plats efter Björn Skifs & Slamcreepers och resten är historia.
Maniacs kom att bli ett av de största svenska popbanden under 60 talet. Både Tommy och Björn är fortfarande och 50 år senare några av de absolut hetaste namnen i svenskt musikliv.

men Örjan då ! Jo han har hankat sig fram inom musikindustrin som en diversearbetare med breda mått. En av de mest kända skrönorna är när Örjan jammar med Frank Zappa på Gyllene cirkeln 1967. Frank sneglar på Örjans vita telecaster och frågar snällt om han får låna den men svaret blev nej och den skrönan är sann.

1970-71 är Örjan husbandsgitarrist på Lorry i Sundbyberg i Martin Sarws orkester.

1972 börjar Örjan i Humlor & Bin där han ersätter Göran Fristorp som gitarrist och sångare.

När Örjan 1974 träffar sångerskan Liza Öhman på SMI (Stockholms Musikpedagogiska Institut) uppstår tycke och de bildar sång/dansgruppen Zandra.

1975 startar Örjan tillsammans med Mats Öberg och Lars Stockis Liljeryd, Montezuma recording på Kocksgatan i Sthlm. Många artister spelade in sina hits där. "Som stormen river öppet hav med Rickfors/Alfvengren. Snabbsköpskassörskan/Di sma undarjordi. Åsa Jinder, Alien och många fler

Efter en tvåveckors trubadurturne i Alicante och Mallorca tillsammans med vännen Ulf Neidemar bestämmer sig Örjan för att börja arbeta på Vingresor/Club33. 1977 och 1978 arbetar han på Club 33´s Saronis på Rohdos, 1979 och 1980 på hotel 33 på Mallorca.

Där träffar han Tommy Blom (F.d sångare och popidol från 60 talsgruppen Tages) som var underhållningschef på hotellet.

1980 gör Tommy, Billy Gson, Ulffe Neidemar och Ötjan tillsammans med värdarna underhållningen på hotellet och när hösten infaller och säsongen dör ut fortsätter Örjan, Uffe och Billy sin cabaretunderhållning på King Creole´s bakficka Songsalongen på Kungsgatan i Stockholm. Ett minne är att polisen letade efter Palmes mördare just när Uffe, Billy och Örjan hade underhållning. Till råga på allt blev Örjans bil stulen samma natt.

Fem år, fyra kvällar i veckan i en fullsatt salong samtidigt som Örjan var kapellmästare för husbandet på Lone Star Cafe/ Baldakinen vid Norra bantorget samt att han precis startat sitt skivbolag Eagle records. www.englundmusic.com

Av de artister som gästspelade på Lone Star fanns en 15 årig Carola. En något äldre Elisabeth Andreasson. Kicki Danielsson. Alf Robertsson. Doug Sahm. David Allen Coe. Queen Ida och många fler. Succen var ett faktum så efter några månader öppnas samma underhållning i Göteborg på restaurang/Diskotek Boogie i Östra nordstan med radiolegenden Janne Ellerås som DJ och Örjan som kapellmästare. Radio och TV program i massor. Både som kapellmästare men även som artist och musiker

En dag i mitten på 80 talet ringer redaktionen för Magasinet/SVT och ber Örjan samla ihop sitt band för att kompa en Estländsk sångerska som tillsammans med sin man hoppat över från Estland. Leila Miller hette hon och hennes man var en framstående politiker som hade ledsnat på livet i öst.

Rigorös bevakning av Säpo innebär att sändningen flyttas till en skola på södermalm.

1986 spelar Örjan in allbumet Hyllning till livet med Åsa Jinder och därefter ytterligare fyra album. Den stora succen kom när Örjan släpper albumet Demiro med den rumänska panflöjtisten Dan Dragomir. Över 100 000 sålda exemplar.

Dana Dragomir hade flytt från Rumänien och var också efterspanad av den rumänska säkerhetspolisen men efter att hon blivit inbjuden av Kungen och Drottningen att spela på en sammankomst i Paris lyckades Örjan med att ordna ett svenskt pass åt henne. D.v.s svenskt medborgarskap.

Gruppen Zandra gör två album och får en svensktoppshit med Sången lär ha vingar.

Örjan spelade in tre egna album mellan 1977-1983 och med låten Kärringar ska veta hut fick han en stor succe och den är fortfarande en av Spotifys mest streamade låtar.-

1988 skriver Örjan musiken till Innerst i sjelen som kom att bli en av norskan Sissel Kyrkjebos största låtar.

2016 spelar han in den själv. https://open.spotify.com/album/5GexT33PaxCrlON2X2DPnO

0